Realitat virtual 

La Realitat Virtual, és una tecnologia d’última generació que en realitat es va utilitzant des de fa dècades.

Podríem definir la RV com una recreació tridimensional virtual immersiva d’un entorn que ens permet tenir la sensació de trobar realment dins d’ell. Per generar aquesta recreació s’empra tecnologia informàtica d’última generació desenvolupada per programari i interfícies sofisticats. Per poder gaudir-la, necessitem col·locar-nos unes ulleres o cascos de Realitat Virtual. L’objectiu és ser el protagonista d’un món fictici o formar part d’ell.

Dispositius necessaris

Al mercat trobarem ulleres de realitat virtual que funcionen connectats a diferents maquinaris. En primer lloc tenim les ulleres VR que funcionen connectades a un ordinador, aquestes utilitzen tot el potencial que té el PC al qual estan connectades, les ulleres més recomanades són: Oculus Rift, HTC VIU o StarVR. D’altra banda trobarem ulleres de realitat virtual que funcionen connectant-les a un telèfon intel·ligent, utilitzant no només el telèfon com una CPU sinó que també aprofiten la pantalla d’aquest, que gràcies a unes lents bifocals a les ulleres produeix l’efecte de visió estereoscòpica, en aquest grup estan Samsung Gear VR o Google Cardboard entre d’altres. Finalment hi ha ulleres VR destinades a un ús més lúdic i optimitzades per a videojocs, en aquest cas les ulleres es connecten a una consola i se serveixen de la CPU d’aquesta per al seu funcionament, és el cas de PlayStation VR o Nintendo NX.

Mecanismes que intervenen en la realitat virtual

Definim els mecanismes en què es basa la realitat virtuals:

  • Gràfics 3D: gràfics tridimensionals que permeten tenir una percepció real del que veiem a través de les ulleres de realitat virtual.
  • Tècniques estereoscòpies: aquest tipus de tècniques és la que ens permet donar-li profunditat i realisme a les imatges tridimensionals, és un efecte que podem aconseguir amb dues imatges paral·leles, perquè aquestes se superposin i crein la sensació de profunditat.
  • Simulació del comportament: els moviments que seguirà un personatge, no estan predefinits sinó que són improvisats i tenen múltiples variables, pel que estan en constant evolució.
  • Facilitat a l’hora de navegar: per a la mobilitat a l’hora de gestionar el nostre «avatar», ja no disposem d’un sol dispositiu com un comandament, sinó que la nostra visió es fusiona amb l’aplicació sobre la qual estem interactuant.
  • Tècniques per a una immersió total: les ulleres de realitat virtual disposen de l’aïllament del món real.

Avantatges i desavantatges

Tota tecnologia inovadora té els seus beneficis i inconvenients:

Avantatges de la RV

  • Entrenament immersiu sense lesió a tercers en els camps de medicina, aviació, seguretat i ordre públic.
  • Manipulació i anàlisi d’objectes tridimensionals de qualsevol mida i des de qualsevol angle.
  • Permet l’aprenentatge d’activitats i conceptes d’una forma més fàcil i ràpida en utilitzar la vista, l’oïda i el tacte.
  • Ofereix ambients virtuals a persones que estan impedides per sortir de casa, creant espais per a la interacció social.

Desaventatges de la RV

  • El cost d’aquesta tecnologia encara és elevat. Crear un sistema de realitat virtual pot costar al voltant de 20.000€.
  • En certs casos és necessari un espai físic ampli i lliure d’obstacles.
  • La majoria del material de RV està creat en anglès, fet que suposa un problema d’aprenentatge per a molts alumnes.
  • Possibilitat de preferir interaccions en el món fictici que al real.

Exemples de videojocs amb realitat virtual

Half-life: Alyx

La derrota de la Guerra de les Set Hores és encara recent. A l’ombra d’una fortalesa emergent de l’Aliança coneguda com la Ciutadella, els residents de la ciutat 17 aprenen a viure sota la tirania dels seus invasors. Però entre aquesta població escampada estan dos dels científics més enginyosos de la Terra: Dr. Eli Vance i la seva filla Alyx, els fundadors de la incipient resistència.

Boneworks

És un shooter de trencaclosques d’acció física experimental. Juga com a director de seguretat virtual a través de la misteriosa narració del joc i explora els profunds funcionaments interiors del sistema operatiu d’intel·ligència artificial de les indústries Monogon; Mite OS.

The under presents

Una flexió del temps i la ment, multijugador, aventura teatral amb un repartiment de personatges en viu, colors, assistència en temps, màgia per a realitzar i històries per descobrir.