Actualizaciones de junio, 2020 Mostrar/Ocultar Comentarios | Atajos de teclado

  • kimarsal 4:26 PM el 17 June, 2020 Enlace permanente | Responder  

    Videojocs a YouTube 

    Jugo a videojocs quasi cada dia, sobretot ara que arriben les vacances, però estic segur que passo més temps mirant vídeos de YouTube sobre videojocs. Tot i que sigui una experiència menys immersiva, pot arribar a ser encara més entretinguda, tot depèn del youtuber en qüestió. Estic subscrit a uns quants canals que m’han fet riure o pensar, i m’agradaria compartir-los amb l’esperança que a vosaltres també us interessin. Els he categoritzat segons el tipus de contingut que produeixen:

    Comèdia

    Tots aquests youtubers alternen fragments de gameplay amb esquetxos amb una sorprenent qualitat de producció al darrere. Tot va començar al 2004 amb Angry Video Game Nerd o AVGN, que es pot trobar al canal Cinemassacre. La idea d’aquesta sèrie de videos, 175 en el moment d’escriure l’article, és jugar a un joc antic (per a NES, Atari 2600, Sega Master System…) i criticar el seu mal disseny o la seva extrema dificultat. Va ser gràcies a James Rolfe i al seu equip que la idea de jugar i parlar de videojocs a través d’Internet és tan popular avui. El 2010, JonTronShow i PeanutButterGamer van fundar Normal Boots, una pàgina web on ells i els seus amics penjarien els seus vídeos amb un format semblant al de AVGN. Més endavant, el web passaria a ser una xarxa de canals a YouTube similar a Machinima. Avui en dia un dels canals més prolífics en aquesta categoria i un dels meus preferits és Scott the Woz, que parla dels videojocs que encaixen com a exemples del tema de la setmana, el qual varia des de «els jocs de llançament de cada consola» a «les franquícies amb més entregues».

    Angry Video Game Nerd offers you a VPN with a discount — grab the ...

    Reptes i glitches

    Hi ha youtubers que no en tenen prou amb gaudir d’un joc tal i com es demana. Ells inspeccionen els seus detalls en una cerca d’errors de programació o maneres de posar-se a prova a si mateixos. Si el que vols és petar un joc, A+Start et dirà com. Si el que vols és passar-te The Legend of Zelda: Breath of the Wild sense escalar, Gamechamps3000 t’explicarà la millor tàctica. Si vols saber com construir un ordinador a Mario Maker 2, Ceave Gaming farà que et sembli fàcil. Finalment, si vols veure com els espectadors de Twitch condueixen una moto muntanya amunt a GTA V, DougDoug té els mods per fer-ho possible.

    VG Myths - Can You Beat Super Mario Odyssey Without Jumping? - YouTube

    Curiositats i teories

    A diferència que els anteriors, els següents es fixen en els detalls creats expressament pels dissenyadors amb la intenció de recompensar als jugadors més tafaners. DidYouKnowGaming, part de Normal Boots, està dedicat a comentar curiositats sobre el procés de desenvolupament, narrades per celebritats de la companyia. A part de comentar les notícies, Eurogamerspain fa tops de l’estil «Los 6 JEFES FINALES más CANSINOS de los videojuegos» que, a diferència d’altres canals de tops, són divertits. FunWithGuru ensenya els millors easter eggs d’un joc en concret i els presenta amb una edició digna de ser mencionada. The Game Theorist i Leyendas & Videojuegos agafen aquests secrets i elaboren teories sobre la història amagada d’aquests videojocs, la majoria de les quals acaba sent simplement una teoria.

    Los 7 momentos MÁS LOCOS de Dark Souls 3 - YouTube

    Crítica

    A l’extrem més intel·lectual de YouTube trobem els canals que analitzen els videojocs des d’una perspectiva constructiva. Razbuten, Snowman Gaming i Game Maker’s Toolkit discuteixen les mecàniques i el disseny de nivells amb exemples de com s’ha fet bé i no tant bé. Ahoy prefereix resumir la història dels gèneres i la trajectòria de les armes en els FPS. NakeyJakey té un format bastant lliure però segueix tenint opinions molt professionals. DayoScript és, per mi, un dels millors youtubers d’aquest país amb les seves ressenyes entretingudes i interessants alhora. No vull tancar aquesta categoria, però, sense comentar la llegenda de muszka89, el youtuber espanyol que va desapareixer fa 5 anys i les promeses del seu retorn són les que ens donen esperança per seguir endavant.

    Save Points in Video Games - YouTube

    Música i animació

    Alguns artistes tenen el temps i el talent per crear curts animats o cançons originals basades en videojocs. TheLivingTombstone fa mescles electròniques, sovint en col·laboració amb cantants, com la seva famosa «Five Nights at Freddy’s Song», que es va convertir en un meme i té unes 180 milions de visualitzacions. Dan Bull es va proposar el repte de fer un rap per tots els videojocs que coneix i fins ara ha demostrat que és possible una combinació de quantitat i qualitat. Dorkly, part de CollegeHumor, penja paròdies animades en 8bit de videojocs des de fa 9 anys i no sembla voler parar.

    FALLOUT 4 SPECIAL RAP | Dan Bull - YouTube

    Gameplay

    Aquesta última categoria és potser la més comuna, amb youtubers com PewDiePie, Willyrex i elrubiusOMG sent els més coneguts. Els que més m’agraden, però, són videogamedunkey i oxcjae. Amb la seva manera inusual de jugar i els seus comentaris improvitzats són capaços de transformar el que podria ser contingut avorrit en un de bastant graciós. També m’agradaria fer publicitat dels canals dels meus amics: b j å r k, que penja sobretot moments de CS:GO, Games Mj, amb els seus vídeos de Call of Duty Mobile, i NVS 2603, que crea montatges de Battlefield.

    Seleccionan los mods más curiosos y alocados de Skyrim - Todo ...

    Quins youtubers seguiu vosaltres? No oblideu de donar-li like i deixar un comentari. I dono gràcies al patrocinador d’aquest article, Raid Shadow Legends…

     
  • nixelz 4:11 PM el 14 June, 2020 Enlace permanente | Responder  

    La ética de Bioshock 

    Rapture fue construido bajo la filosofía de que el hombre debe ser capaz de crear, y que cualquier cosa que éste logra con su propio esfuerzo le pertenece sólo a él. En otras palabras, todo lo que el hombre inventé dentro de las paredes de Rapture le pertenece a ese mismo hombre. No le pertenece al gobierno, no le pertenece a dios y claro está que tampoco le pertenece a otro hombre. Rapture existe como paraíso para las grandes mentes que inventan sin restricción alguna.

    BioShock: The Collection review - A wonder to revisit Rapture

    Tal como Andrew Ryan menciona, Rapture es una ciudad donde el artista no debe temer a la censura, donde el científico no estaría atado a moralidad alguna, donde los grandes no serían estorbados por la minoría. És una filosofía donde la actividad productiva son las nobles metas del hombre y la historia en BioShock és : ¿qué pasa cuando en una sociedad de mentes brillantes donde todos pueden crear de manera ilimitada se les da un elemento con posibilidades infinitas? El “Adam”: La causa de la caída de Rapture.

    BioShock es como el misterio de un asesinato donde la víctima es el escenario: cómo fue exactamente que Rapture murió, como eran las vidas de aquellos que una vez habitaron aquí,  ¿acaso cada individuo estaba destinado a crear tal como su antecesor? Dentro del contexto de esta trama lo único que podemos hacernos es preguntar. Pero sin embargo el factor brillante de este juego es que tiene respuestas dentro de todo y podemos observar cómo fue que esta filosofía afectó a todo tipo de ciudadanos.

    EL PABELLON MEDICO - EPISODIO 4 - BIOSHOCK REMASTERED - YouTube

    Solo echemos un vistazo al pabellón médico. Hogar de los ideales estéticos del doctor Steinman, que es un negocio que se especializa en la cirugía cosmética. El doctor Steinman es un ejemplo del resultado de poder utilizar una herramienta tan poderosa como el “Adam” en una sociedad donde el hombre tiene su propia responsabilidad ética. En la grabación llamada los cambios del “Adam” él confirma que el “Adam” establece los términos para poder cambiarlo todo. Todo gracias a Rapture, ya que la ética en este lugar no restringe a ningun hombre. El “Adam” permite cambiar tu raza, incluso tú mismo sexo. Tu cuerpo es tuyo y de nadie más. Los ideales del doctor Steinman se van expandiendo mientras escuchas más diarios de él su mente se va deteriorando con el uso excesivo del “Adam”, y esto hace que se obsesione cada vez mas y mas con la perfección. Porqué ahora la perfección en los humanos es posible. Con el “Adam” la carne se convierte en arcilla. Y ahora que la belleza se puede obtener de cualquier manera posible, esta se convierte una obligación moral. Lo que hace pensar a Steinman que su deber moral es hacer a la gente bella, y cuando sus estándares de belleza evolucionan debido al aburrimiento de crear siempre las mismas caras y formas en la gente, la historia se torna oscura al empezar a ver a la gente como lienzos donde debe plasmar su “dura” vocación artística. La idea de que tu cuerpo es tuyo y de nadie más se vuelve irracional una vez entras en un quírofano de Steinman.

    BioShock cuenta diversas historias dentro de una fascinante experiencia en el gameplay, y las historias secundarias se cuentan de una manera igual de importante que la principal. Añadiendo muchas partes de exposición que son creíbles y esto hace que la ciudad de Rapture se sienta como un lugar que alguna vez tuvo una sociedad realmente brillante, así que explora cada rincón mira detenidamente a cada pared y escucha cada grabación que encuentres. Se testigo de lo que alguna vez fue una sociedad retro bastante avanzada, que escogió crear de manera ilimitada con el “Adam” una sustancia que sólo se limita con tu imaginación. Lo que me hace hacer esta pregunta: ¿Si pudieras escoger acaso tú escogerías Rapture? ¿Y si así fuera que estarías dispuesto a crear?

    La ciencia afición del Bioshock | Alfa Hélice
     
  • inakilbss 9:13 PM el 7 June, 2020 Enlace permanente | Responder  

    Reptes extrems 

    Hi ha jocs fàcils i jocs difícils, tothom sap això. Des dels que un avi pot jugar fins als que repten a qualsevol, coneixem l’espectre.

    Però i si anem més enllà? I si intentem trobar obstacles que demanen anys de pràctica en un sol gènere tan sol per poder veure un mateix, encara més per superar-los?

    He aquí un repertori de gèneres d’acció (intento aportar opinions informades aquí) i notables exemples de reptes extrems en aquests:

    Shoot ‘em up

    Els «shmups», com es solen dir, són un dels gèneres primordials de videojoc. Començant com a formes minimalistes lliscant en un monitor de vectors fins a peces modernes on els projectils enemics són amenaces descomunals, ja sigui en velocitat, densitat o ambdues:

    Dodonpachi Daioujou Death Label

    Dodonpachi és la sèrie de jocs recreatius que va popularitzar el subgènere «bullet hell», i amb cada nou joc troben noves maneres d’estimular fins els jugadors més hàbils.

    La versió original (coneguda com White Label retroactivament) va sortir el 2002, adquirint fama com a un dels shmups més difícils que existeixen, i molt bo a més. Clarament, això demanava a crits una versió per a la llar. Aquesta es va fer per a la PlayStation 2, i com altres «ports» de recreatius, venia amb contingut addicional. En aquest cas, era un mode especial apropiadament anomenat Death Label.

    Abans d’explicar aquest mode, em sembla que hauria d’explicar el concepte de «bucle». En molts jocs recreatius, arribar al final del joc no significa que s’hagi acabat el joc, sinó que tornes al principi i puja la dificultat. Molts jocs clàssics, com Galaga, Gradius o Donkey Kong, et donen infinits bucles per jugar fins que et cansis. Els bullet hell, per norma general, no ho fan infinit, sinó que es repeteixen una sola vegada com a molt (el que diem dos bucles).

    Aquest mode té dos bucles, igual que l’original. En aquest cas, però, l’únic que es transmet entre nivells és la puntuació. Cada nivell et dona una certa quantitat de vides, bombes i especials per derrotar al cap del corresponent nivell de While Label, i no es conserven cap al següent. En el cas del segon bucle, NO HI HA VIDES. He aquí el nucli de la dificultat de Death Label. A més, de l’últim enemic del joc, Hibachi, ara n’hi ha dos, contra els que has de lluitar simultàniament. Tot això combinat fa que passessin 7 anys i mig des del llançament de Death Label fins que algú pugués completar-lo.

    Plataformes

    Tothom coneix els jocs de plataformes, no en fa falta cap introducció. Milions de persones ha jugat Super Mario 64, però no tantes han provat alguna de les numeroses modificacions (hacks) que li han fet. Algunes jocs sencers amb escenaris completament nous, d’altres que en tenen un sol i algunes que canvien el comportament del joc a un nivell més basal. A vegades, algú que està de broma crea el que es diu un hack extrem: plataformes petites, salts enormes que semblen impossibles…

    I en aquest conjunt es troba Super Nightmare 64.

    He d’admetre que no coneixia aquest hack d’un nivell fins que em vaig posar a escriure aquest article, però sembla ser el més difícil completat per un humà.

    Sembla ser que va sortir en 2015, i sembla ser que l’únic intent exitós és de fa 3 dies (sembla ser que escriure això tard m’ha ajudat)! Consisteix d’una sèrie de salts entre trossets minúsculs de terreny segur enmig de sorra movedissa, que impedeix agafar-se a les vores en la majoria de casos. Tens tot el temps que vulguis per preparar-te per cada salt, però no hi ha cap punt de guardat o res de l’estil, així que és necessari fer tots els salts bé d’una sola vegada. Aquest no és només un repte d’habilitat, sinò de paciència. En algun moment he dit que sigui bo el joc? Ni de broma!

    Puzzle

    Ja sé el que potser estàs pensant: «Els jocs de puzzle són de pensar, no era sobre acció, això?»

    Una paraula: Tetris.

    Tetris: The Grand Master 3 — Terror Instinct (abreviat TGM3 o TI) és un joc de Tetris del 2005 relativament poc conegut a Occident, ja que només va sortir a Japó per recreatius.

    La seva especialitat es la dificultat, trobada principalment en el mode Master. Aquest es basa en un sistema de «nota», que utilitza diversos criteris per posar-te una nota, començant del 9 a l’1, d’S1 a S9, passant per les M fins arribar a la nota GM (Grand Master). Cada jugador té una nota, que pot pujar jugant per sobre del nivell d’aquesta per desbloquejar «exàmens» que donen la nova nota. Un aspecte important de la dificultat d’aquest mode és el seu focus en velocitat, tant de les peces com del jugador. Aconseguir notes altes demana jugar tan ràpid com sigui possible mentre les peces toquen el fons instantàniament, finalitzat amb una secció on els crèdits del joc passen per pantalla i no pots veure les peces que has col·locat, demanant a més que memoritzis tot el que has fet durant aquesta part.

    Només 16 persones han fet partides briliants amb la constància necessària per aconseguir la qualificació GM, la primera sent en 2007, dos anys després del llançament del joc.

    Hi ha reptes de tot tipus, i els que aconsegueixen fer barbaritats com aquestes que he ensenyat són ídols en la meva opinió. Espero que hagi inspirat.

     
    • npuigb 10:15 AM el 8 junio, 2020 Enlace permanente | Responder

      Uf 7 anys per completar un joc! A més tenint en compte que el públic sol ser jove, vol dir una part important de la seva vida, potser un terç… Hi ha gent a qui li agraden les coses difícils, si no hi ha repte no hi ha interès!

      Me gusta

  • monicamoralescarrasco 1:03 AM el 5 June, 2020 Enlace permanente | Responder  

    Pel·lícules basades en videojocs 

    Cada poc temps arriba als cines una adaptació d’un videojoc a pel·lícula. A continuació anomenaré uns quants:

    Assassin’s Creed

    Joc

    La història gira al voltant del conflicte entre dues «faccions» que van lluitar entre si durant centenars d’anys, però la narració del joc comença en les croades del segle XII.

    Per una banda hi ha els templers, que en aparença són una de les moltes ordres que lluiten al costat dels cristians en la Croada, però el seu objectiu és aconseguir l’anomenat Fruit de l’Edèn, un artefacte antic amb el qual pretenen apoderar-se de les ments de totes les persones i obtenir una societat civilitzada, que visqui en pau, però sense voluntats.

    Oposant-se a ells hi ha els Assassins, que el seu objectiu original era mantenir la pau al món, assassinant als homes amb poder que la impedien. Aquest grup treballava inicialment fent assassinats polítics calculats per mantenir la pau a la regió de forma discreta, o amb un gran espectacle públic. Per a ells, mantenir la pau implicava fer alguns «sacrificis», però es regien sota tres lleis estrictes.

    Pel·lícula

    Gràcies a una tecnologia revolucionària que permet l’accés als records genètics, Callum Lynch reviu les aventures d’Aguilar, un avantpassat seu que va viure a Espanya el segle XV. Així descobreix que és descendent d’una misteriosa organització secreta, els Assassins, i que posseeix les habilitats i els coneixements necessaris per a enfrontar-se a la poderosa i temible organització dels Templers a l’època actual.Gràcies a una tecnologia revolucionària que permet l’accés als records genètics, Callum Lynch reviu les aventures d’Aguilar, un avantpassat seu que va viure a Espanya el segle XV. Així descobreix que és descendent d’una misteriosa organització secreta, els Assassins, i que posseeix les habilitats i els coneixements necessaris per a enfrontar-se a la poderosa i temible organització dels Templers a l’època actual.

    Angry Birds

    Joc

    Pots ajudar a Red, Chuck, Bomb i els Blues per salvar els ous robats.
    Hi ha una illa remota on els porcs verds cobdiciosos es passen les vacances en més de 75 nivells de diversió! Existeix la ciutat de festa en un «mode de vacances» serè a través de platges exòtiques, penya-segats escarpats i pistes nevades, destruint estructures de la manera més espectacular per guanyar aquestes estrelles tan importants.

    A través dels nivells, trieu els diferents angles per fer la vostra imatge, utilitzant elements clàssics per progressar i aconseguir la millor puntuació possible. L’ús de les habilitats especials de l’ocell, us ajudarà a guanyar punts màxims.

    Angry Birds VR: Isle of Pigs_20190410162128

    Pel·lícula

    La història es desenvolupa en una illa poblada per aus feliçes que no volen. En aquest paradís, Red, un ocell amb molt mal geni, el veloç Chuck i el volàtil Bomb mai han acabat d’encaixar. Però quan arriben a l’illa uns misteriosos porcs verds, seran aquests tres marginats els que esbrinin què tramen els estranys visitants.

    Resident Evil

    Joc

    És l’any 1998. Un grup de forces especials és destinat als afores de Raccoon City per investigar una sèrie d’estranys assassinats. En arribar, una munió de gossos assedegats de sang ataca el grup, obligant-los a refugiar-se en una mansió propera. La mort aguaita a cada cantonada i escassegen els subministraments. Aquí comença la lluita per la supervivència.

    Pel·lícula

    En un centre clandestí de recerca genètica -amb fins militars- d’una poderosa multinacional es produeix un brot víric que contamina tot l’edifici. Per contenir la fuita l’ordinador que controla el centre segella tota la instal·lació i, al principi es creu que moren tots els empleats, però en realitat s’han convertit en ferotges zombis.

    Warcraft

    Joc

    Els jugadors controlen un avatar dins d’un món en una vista de tercera persona (amb l’opció de jugar en primera persona) explorant l’entorn, combatent contra diversos monstres i jugadors, completant missions i interactuant amb personatges no jugables (PNJ) o altres jugadors. El fet de completar missions ajudarà als jugadors a poder pujar de nivell i d’aquesta manera, podran aconseguir equipament que els ajudarà més endavant a combatre a les diferents criatures que vagin apareixent en el seu camí.

    El mapamundi de World of Warcraft és molt extens, ja que compta amb quatre dimensions o mons: Azeroth, Terrallende, Draenor i Argus, que cada un compta amb continents, nombroses regions, ciutats i masmorres que es poden explorar.

    Existeixen un total de tretze races jugables dividides en dues faccions, l’Aliança i l’Horda, sent la tretzena raça (pandaren) compartida per ambdós bàndols. Pertanyen a l’Aliança: humans, gnoms, nans, elfs de la nit, Draenei, huarguens i pandarens; i pertanyen a l’Horda: orcs, no-morts renegats, trols, taurens, elfs de sang, goblins i pandarens. En la majoria de les zones, l’Aliança i l’Horda estan en guerra una amb l’altra, encara que existeixen zones neutrals com la ciutat flotant de Dalaran o la Ciutadella de Shattrath, aquestes zones són conegudes com a santuaris.

    A World of Warcraft un jugador té accés a dotze tipus de classes (segons l’expansió Legion) restringida segons la raça que se seleccioni. A més de la diferència existent entre cada classe, aquestes poden triar una branca de talents entre un total de tres, augmentant la diferència entre aquestes.

    Pel·lícula

    El pacífic regne d’Azeroth està a punt d’entrar en guerra per enfrontar-se a uns terribles invasors: orcs guerrers que han deixat el seu món destruït per colonitzar un altre. En obrir-se un portal que connecta dos mons, un exèrcit s’enfronta a la destrucció, i l’altre, a l’extinció. Dos herois, un a cada bàndol, estan a punt de xocar en un enfrontament que canviarà el destí de la seva família, el seu poble i la seva llar. Així comença una espectacular saga de poder i sacrifici on es descobreixen les nombroses cares de la guerra i on cadascú lluita per la seva.

    Prince of Persia: The Sands of Time

    Joc

    A la meitat de les ardents sorres de l’antiga Pèrsia circula una llegenda en una antiga llengua. Parla sobre una època transmesa per la sang i governada per l’engany. Una daga màgica va atreure un jove príncep que se la va emportar per alliberar un mortífer mal en un bell regne. Ajudat pels enganys d’una seductora princesa i pels absoluts poders de les Arenes del Temps, el príncep comença una angoixant recerca per reclamar el Palau dels Maleïts i restaurar la pau a les seves terres.

    Pel·lícula

    Al mig orient, un príncep persa s’alia amb la princesa d’un regne veí per protegir el secret de les Arenes del Temps i també per capturar l’assassí del rei de Pèrsia, el qual pretén retrocedir en el temps per canviar una sèrie d’esdeveniments.

    Sonic

    Joc

    La recerca de les Chaos Emeralds ha començat i s’han format fronts de batalla entre Hero i Dark. Viu dues aventures úniques amb els teus herois de sempre, nous i vells enemics que s’enfronten pel destí del món.

    Exerceix de salvador amb els herois Sonic, Tails i Knuckles o sembra el caos amb Shadow, Dr. Eggman i Rouge, cadascun amb les seves pròpies habilitats i tècniques.

    Existeixen més de 150 missions diferents en 30 escenaris plens d’acció.

    Pel·lícula

    Sonic, el descarat eriçó blau basat en la famosa sèrie de videojocs de Sega, viurà aventures i desventures quan coneix al seu amic humà i policia, Tom Wachowski. Sonic i Tom uniran les seves forces per intentar aturar els plans del malvat Dr. Robotnik, que intenta atrapar a Sonic per tal d’emprar els seus immensos poders per dominar el món.

    Need for speed

    Joc

    Una experiència de conducció al límit que s’enfronta a la força policial corrupta de la ciutat mentre intentes arribar a l’elit de les carreres de carrer.

    Un joc dinàmic on els límits de la llei s’esvaeixen quan comença a fosquejar.

    Pel·lícula

    Tobey és un jove pilot de carreres clandestines que posseeix el seu propi garatge per modificar els seus cotxes i fer-los més ràpids. No obstant això, acaba a la presó quan el seu millor amic mor en una de les carreres. Quan surt de la presó, buscarà la revenja.

     
    • npuigb 7:03 PM el 5 junio, 2020 Enlace permanente | Responder

      Mónica! Em ratifico amb els comentaris de les anteriors entrades. Interessant recorregut i contingut!

      Me gusta

  • monicamoralescarrasco 9:29 PM el 3 June, 2020 Enlace permanente | Responder  

    Evolució dels gràfics en els videojocs 

    Els videojocs porten amb nosaltres més de 60 anys, en els quals han evolucionat tant en mecàniques jugables com en l’àmbit gràfic, recolzant-se en les millores de maquinari i programari per a oferir-nos experiències més realistes en l’àmbit visual que, en alguns casos, ja comencen a arribar moments fotorealistes.

    Els inicis

    Durant força temps ha estat complicat assenyalar quin va ser el primer videojoc, però es pot considerar com a primer videojoc el Nought and crosses, també anomenat OXO, desenvolupat per Alexander S.Douglas el 1952. El joc era una versió assistida per ordinador del tres en ratlla que s’executava sobre la EDSAC i permetia enfrontar a un jugador humà contra la màquina.

    El 1958 William Higginbotham va crear, servint-se d’un programa per al càlcul de trajectòries i un oscil·loscopi, Tennis for Two (tenis per a dos): un simulador de tenis de taula per a entreteniment dels visitants de l’exposició Brookhaven National Laboratory.

    Aquest videojoc va ser el primer a permetre el joc entre dos jugadors humans.

    Quatre anys més tard Steve Russell, va dedicar sis mesos a crear un joc per ordinador utilitzant gràfics vectorials: Spacewar.

    En aquest joc, dos jugadors controlaven la direcció i la velocitat de dues naus espacials que lluitaven entre elles. El videojoc funcionava sobre un PDP-1 i va ser el primer a tenir un cert èxit.

    La dècada dels 70

    L’ascensió dels videojocs va arribar amb la màquina recreativa Pong que és considerada la versió comercial del joc Tennis for Two de Higginbotham. El sistema va ser dissenyat per Al Alcom per Nolan Bushnell en la recentment fundada Atari.

    El joc es va presentar el 1972 i va ser la pedra angular del videojoc com a indústria. Durant els anys següents, es van implantar nombrosos avenços tècnics en els videojocs (destacant els microprocessadors i els xips de memòria).

    La dècada dels 80

    Els anys 80 van començar amb un fort creixement en el sector del videojoc encoratjat per la popularitat dels salons de màquines recreatives i de les primeres videoconsoles aparegudes durant la dècada dels 70.

    Durant aquests anys destaquen sistemes com Oddyssey 2 (Phillips), Intellivision (Mattel), Colecovision (Coleco), Atari 5200, Commodore 64, Turbografx (NEC). D’altra banda en les màquines recreatives van triomfar jocs com el famós Pacman (Namco), Battle Zone (Atari), Donkey Kong (Atari), Pole Position (Namco), Tron (Midway) o Zaxxon (Sega).

    El negoci associat a aquesta nova indústria va aconseguir grans coses en aquests primers anys dels 80, però no obstant això, el 1983 va començar l’anomenada crisi del videojoc i que no arribaria a la seva fi fins a 1985.

    Al llarg de la dècada van anar apareixent nous sistemes domèstics com la Master System (Sega), l’Amiga (Commodore) i el 7800 (Atari) amb jocs avui en dia considerats clàssics com el Tetris.

    El 1985 va aparèixer Super Mario Bros, que va suposar un punt d’inflexió en el desenvolupament dels jocs electrònics, ja que la majoria dels jocs anteriors només contenien unes poques pantalles que es repetien en un bucle i l’objectiu simplement era fer una alta puntuació.

    La dècada dels 90

    Aquesta generació va suposar un important augment en la quantitat de jugadors i la introducció de tecnologies com el CD-ROM, una important evolució dins dels diferents gèneres de videojocs, principalment gràcies a les noves capacitats tècniques.

    Mentrestant, diverses companyies havien començat a treballar en videojocs amb entorns tridimensionals, obtenint diferents resultats des de les «2D i mitja» de Doom, 3D completes de 4D Boxing a les 3D sobre entorns prerenderitzats d’Alone in Dark. També va sorgir el primer joc poligonal en consola, Mega-Drive va llançar el Virtual Racing, que va tenir un gran èxit, ja que va marcar un abans i un després en els jocs 3D en consola.

    Ràpidament els videojocs en 3D van anar ocupant un important lloc en el mercat, principalment gràcies a l’anomenada «generació de 32 bits» en les videoconsoles: Sony PlayStation i Sega Saturn (principalment al Japó); i la «generació de 64 bits» en les videoconsoles: Nintendo 64 i Atari jaguar. 
    Quant als ordinadors, es van crear les acceleradores 3D.

    Per altra banda, els videojocs portàtils, producte de les noves tecnologies més poderoses, van començar el seu veritable auge.

    Cap a finals de la dècada la consola més popular era la PlayStation amb jocs com Final Fantasy VII (Square), Resident Evil (Capcom), Fallout (Bethesda Softworks), Civilization (MicroProse) i Metal Gear Solid (konami).

    En PC eren molt populars els FPS (jocs d’acció en primera persona) com Quake (id softare) o Half-Life (Valve), i els RTS (jocs d’estratègia en temps real) com Command & Conquer (Westwood) o Starcraft (Blizzard).

    A més, connexions entre ordinadors mitjançant internet van facilitar el joc multijugador, convertint-lo en l’opció predilecta de molts jugadors, i van ser les responsables del naixement dels MMORPG (jocs de rol multijugador en línia) com Ultima Online (Origin).

    Finalment el 1998 va aparèixer al Japó la Dreamcast (Sega) i donaria començament a la «generació dels 128 bits».

    Generació 2000 – 2010

    La resposta de Nintendo a la PlayStation va ser la Gamecube, que seria un complet fracàs. Llavors SONY aprofita això per llançar un segon cop d’efecte amb la seva PlayStation II, que a l’hora del seu llançament es va convertir en la consola més venuda de la història de la indústria.

    La PlayStation2 portaria amb si nombrosos títols llegendaris com God of War o Bloody Roar. Però de nou les persones s’avorrien d’aquests ràpid.

    En els ordinadors la cosa era diferent. Les evidents superioritats tècniques d’aquests van permetre desenvolupar títols molt interessants com Call of Dutty, Diablo, Age of Empires o The Sims, però el cop definitiu ocorreria en 2004, quan Blizzard presenta al món World of Warcraft.

    Aquest joc seria tot un fenomen viral, doncs permetia que jugadors d’arreu del món interactuessin i competissin en un enorme món amb diferents escenaris, mapes i criatures per derrotar.

    El fenomen de World of Warcraft llançaria a la fama a altres jocs en línia, especialment als denominats MMORPG. Van començar a sortir nous jocs que imitaven el model d’aquest com MuSilkroad o Metin2. Les persones preferien obertament aquest gènere, ja que a més de ser gratuïts, li donava moltes més possibilitats a l’usuari.

    També vam veure el naixement de gèneres com el Battle Royale, amb Rakion de Softonic o el Gunz que era de codi obert i es van crear centenars de servidors dedicats. Internet va canviar completament la manera en la qual es jugava i va fer que la vida del videojoc sigui més llarga.

    El 2006, les consoles estaven estancades, i SONY llança al mercat la seva Playstation 3, que seria un altre èxit de vendes per a la companyia.

    La Nintendo Wii era el que necessitava Nintendo per renéixer. La innovadora jugabilitat per sistema de detecció de moviments de l’usuari seria tot un èxit.

    Una característica de totes aquestes consoles és que comptaven amb WiFi per connectar-se a internet i comptaven amb emmagatzematge propi. És aquí quan es popularitza l’ús de STEAM, creat el 2003, una plataforma que et permetia jugar en línia amb altres usuaris i comprar jocs que es descarreguen directament a la teva consola.

    La indústria es va passar millorant els gràfics dels videojocs, i es van oblidar d’innovar amb títols revolucionaris. Fins que EA Sport llança al mercat el Fifa07 a mitjans del 2006. Aquest és per a molts el joc que va començar a posicionar a EA Sport com una marca referència en el gènere d’esports.

    El Fifa07 estava disponible per a PlayStation i per a ordinadors. El nivell de gràfics i la jugabilitat donaven la sensació d’estar controlant a jugadors reals. El millor d’aquest va ser la manera en què van respectar les lleis de la física per brindar una experiència el més real possible.

    Konami, que ja tenia anys en aquest negoci amb el seu Pro Evolution Soccer, comença una autèntica guerra que definiria la indústria els anys següents; PES vs. FIFA, els dos millors jocs de futbol del moment.

    Per aquest temps també explota Call of Duty com una de les millors sagues de FPS. La connexió a internet de les consoles permetien als usuaris competir entre ells i cada lliurament era més esperada que l’altra.

    El 2007 els ordinadors havien desplaçat considerablement a les consoles en la indústria dels videojocs, i els fabricants de maquinari es van centrar a crear targetes gràfiques, processadors i RAM més potents, iniciant el sector de la informàtica gaming.

    En PC també es va explotar el gènere d’acció-aventura lliures, amb títols com Prince of Persia o Assassin’s Creed, aquesta última sent una de les sagues amb més vendes de la història igual que God of War. Sense oblidar-nos de l’explosió del gènere de carreres amb la mítica saga de Need for Speed.

    Finalitzant la dècada naixerien dos jocs que definirien en gran manera els següents anys; MinecraftLeague of Legends. Creats per Mojang i Riot Games respectivament.

    Generació 2010 – Actualment

    Minecraft es va convertir en un dels majors fenòmens virals per a nens. Aquest senzill joc de simulació amb una qualitat de gràfics de 8bits es va tornar addictiu, i els seus desenvolupadors de Mojang ni tan sols ho entenien. Sens dubte el Sandbox més jugat de la història fins ara.

    Per altra banda, League of Legends tenia més de mil milions d’usuaris en tot just un any. El LOL explotava una jugabilitat donada prèviament per Blizzard en el seu Warcraft III Frozen Throne; un mapa anomenat Defense of the Ancients (DOTA), que presentava un mapa amb tres carrils i zones ocultes amb torretes que els jugadors havien de destruir fins a arribar al nucli de la base enemiga i trencar-lo, en un 5v5.

    Aquest gènere era conegut com a MOBA o sorra de batalla multijugador en línia, terme encunyat anteriorment en DOTA. Això enviaria al mateix Warcraft a l’abisme.

    El problema amb els jocs multijugador en línia fins a la data, és que tot depenia molt del nivell del personatge i els ítems que aquest tingués.

    Amb els MOBA no passa això, ja que en cada partida els jugadors comencen amb un heroi èpic al nivell 1, i el resultat de la partida depenia de les habilitats i el domini del joc que aquests tingues.

    Blizzard va renovar el seu Defense of the Ancients el 2010, que es coneixeria com a DOTA2, centrant els seus esforços en aquest i deixant de banda el seu mític World of Warcraft. Però aquesta no era l’única idea de l’empresa, sinó també crear un torneig en el qual es reunissin els millors jugadors del món a competir en equips.

    Blizzard organitza The International, el primer torneig professional de DOTA2 el 2011.

    El 2013, tant DOTA com el LOL eren dues de les més poderoses franquícies de videojocs, i els seus tornejos professionals eren els que més diners repartien en el món del gaming professional. El que va fer que altres grans empreses pugessin al carro com Call of DutyCounter StrikeFifa.

    Per aquests temps també es van començar a popularitzar els jocs per a mòbils, amb Candy Crush Saga com un dels més virals que es recorda.

    El 2015 els eSport eren una realitat, i The International de DOTA era el més important de tots, seguit per The World de LOL i Counter Strike Global Offensive.

    El 2017 neix un altre títol viral, Fortnite, que en poc temps es posicionaria també com un dels eSport més jugats del món, i el principal FPS en línia del món. En l’actualitat els eSport són el sector que més diners mou en la indústria del videojoc.

    El futur del videojoc

    Una de les propostes que més ha cridat l’atenció ha estat Teslasuit. Un vestit, que sembla tret d’una obra de ciència-ficció, que promet al jugador gaudir de l’experiència dels videojocs com mai. Tot això gràcies al seu sistema avançat de retroalimentació hàptica i sensons infinits, mitjançant els quals el vestit és capaç de transmetre les sensacions del món virtual al cos humà.

    Gràcies als petits impulsos elèctrics controlats per un petit ordinador integrat en el vestit, el Teslasuit permet al jugador sentir la temperatura ambient del joc, així com l’impacte de la pluja o del vent sobre el cos. El sistema de retroalimentació hàptica és capaç de modular el rang de sensacions perquè puguem distingir entre el tacte suau, el pesat o el lleuger. En definitiva, el vestit s’encarrega d’estimular grups musculars específics perquè puguem gaudir d’una experiència única.

    El futur depèn de controlar els videojocs amb la ment. Tot això gràcies a una tecnologia coneguda com a interfície cervell-ordinador, que permet a un sensor llegir les ones cerebrals del jugador per processar-les i interpretar posteriorment en una màquina o un ordinador.

     
    • npuigb 2:45 PM el 4 junio, 2020 Enlace permanente | Responder

      Monica! Quin recorregut més complet dels inicis al futur amb les dues entrades que publiques!

      Me gusta

    • npuigb 2:48 PM el 4 junio, 2020 Enlace permanente | Responder

      Sistemàtica, amb bon criteri de selecció, estèticament variat i molt gràfic pel que fa a l’evolució estètica. M’ha agradat llegir-te.

      Me gusta

  • monicamoralescarrasco 1:56 AM el 1 June, 2020 Enlace permanente | Responder  

    Realitat virtual 

    La Realitat Virtual, és una tecnologia d’última generació que en realitat es va utilitzant des de fa dècades.

    Podríem definir la RV com una recreació tridimensional virtual immersiva d’un entorn que ens permet tenir la sensació de trobar realment dins d’ell. Per generar aquesta recreació s’empra tecnologia informàtica d’última generació desenvolupada per programari i interfícies sofisticats. Per poder gaudir-la, necessitem col·locar-nos unes ulleres o cascos de Realitat Virtual. L’objectiu és ser el protagonista d’un món fictici o formar part d’ell.

    Dispositius necessaris

    Al mercat trobarem ulleres de realitat virtual que funcionen connectats a diferents maquinaris. En primer lloc tenim les ulleres VR que funcionen connectades a un ordinador, aquestes utilitzen tot el potencial que té el PC al qual estan connectades, les ulleres més recomanades són: Oculus Rift, HTC VIU o StarVR. D’altra banda trobarem ulleres de realitat virtual que funcionen connectant-les a un telèfon intel·ligent, utilitzant no només el telèfon com una CPU sinó que també aprofiten la pantalla d’aquest, que gràcies a unes lents bifocals a les ulleres produeix l’efecte de visió estereoscòpica, en aquest grup estan Samsung Gear VR o Google Cardboard entre d’altres. Finalment hi ha ulleres VR destinades a un ús més lúdic i optimitzades per a videojocs, en aquest cas les ulleres es connecten a una consola i se serveixen de la CPU d’aquesta per al seu funcionament, és el cas de PlayStation VR o Nintendo NX.

    Mecanismes que intervenen en la realitat virtual

    Definim els mecanismes en què es basa la realitat virtuals:

    • Gràfics 3D: gràfics tridimensionals que permeten tenir una percepció real del que veiem a través de les ulleres de realitat virtual.
    • Tècniques estereoscòpies: aquest tipus de tècniques és la que ens permet donar-li profunditat i realisme a les imatges tridimensionals, és un efecte que podem aconseguir amb dues imatges paral·leles, perquè aquestes se superposin i crein la sensació de profunditat.
    • Simulació del comportament: els moviments que seguirà un personatge, no estan predefinits sinó que són improvisats i tenen múltiples variables, pel que estan en constant evolució.
    • Facilitat a l’hora de navegar: per a la mobilitat a l’hora de gestionar el nostre «avatar», ja no disposem d’un sol dispositiu com un comandament, sinó que la nostra visió es fusiona amb l’aplicació sobre la qual estem interactuant.
    • Tècniques per a una immersió total: les ulleres de realitat virtual disposen de l’aïllament del món real.

    Avantatges i desavantatges

    Tota tecnologia inovadora té els seus beneficis i inconvenients:

    Avantatges de la RV

    • Entrenament immersiu sense lesió a tercers en els camps de medicina, aviació, seguretat i ordre públic.
    • Manipulació i anàlisi d’objectes tridimensionals de qualsevol mida i des de qualsevol angle.
    • Permet l’aprenentatge d’activitats i conceptes d’una forma més fàcil i ràpida en utilitzar la vista, l’oïda i el tacte.
    • Ofereix ambients virtuals a persones que estan impedides per sortir de casa, creant espais per a la interacció social.

    Desaventatges de la RV

    • El cost d’aquesta tecnologia encara és elevat. Crear un sistema de realitat virtual pot costar al voltant de 20.000€.
    • En certs casos és necessari un espai físic ampli i lliure d’obstacles.
    • La majoria del material de RV està creat en anglès, fet que suposa un problema d’aprenentatge per a molts alumnes.
    • Possibilitat de preferir interaccions en el món fictici que al real.

    Exemples de videojocs amb realitat virtual

    Half-life: Alyx

    La derrota de la Guerra de les Set Hores és encara recent. A l’ombra d’una fortalesa emergent de l’Aliança coneguda com la Ciutadella, els residents de la ciutat 17 aprenen a viure sota la tirania dels seus invasors. Però entre aquesta població escampada estan dos dels científics més enginyosos de la Terra: Dr. Eli Vance i la seva filla Alyx, els fundadors de la incipient resistència.

    Boneworks

    És un shooter de trencaclosques d’acció física experimental. Juga com a director de seguretat virtual a través de la misteriosa narració del joc i explora els profunds funcionaments interiors del sistema operatiu d’intel·ligència artificial de les indústries Monogon; Mite OS.

    The under presents

    Una flexió del temps i la ment, multijugador, aventura teatral amb un repartiment de personatges en viu, colors, assistència en temps, màgia per a realitzar i històries per descobrir.

     
c
Crea una nueva entrada
j
Siguiente entrada / Siguiente comentario
k
anterior entrada/anterior comentario
r
Responder
e
Editar
o
mostrar/ocultar comentarios
t
ir al encabezado
l
ir a iniciar sesión
h
mostrar/ocultar ayuda
shift + esc
Cancelar